Početna stranica > Uncategorized > Traženje posla od 9 do 5

Traženje posla od 9 do 5

Vjerojatno ste barem jednom čuli izjavu da je traženje posla zapravo posao i aktivni tražitelj će raditi od 9 do 5 (s pauzama, naravno ;)). Ako ste nezaposleni i tražite posao, zapitajte se, koliko sati dnevno zapravo radite na tome?

Što u biti definira aktivnog tražitelja zaposlenja? Po HZZ-u, dovoljno je da se jednom mjesečno javite na šalter, barem jedanput mjesečno pošaljete prijavu za neki posao te da se odazovete na testiranja na koja vas oni pošalju. Dnevni vremenski prosjek aktivnosti, ako se držite samo toga, je zanemarivo malen.

Sljedeći i najčešći slučaj svodi se na svakodnevno pregledavanje oglasa na raznim portalima, slanje prijava, pohođenje testiranja i intervjua na koje vas pozovu te neku razinu pripreme za ista. Tu možemo pribrojiti i istraživanje potencijalnih poslodavaca i slanje otvorenih prijava. Dnevni vremenski prosjek aktivnosti je 4 sata dnevno (ovisno o struci, može biti i manje). Realno, količina poslodavaca koji postoje i oglasa koji se objavljuju je ograničena i koliko god aktivno gledali, neće se povećati te stoga stvarno ne postoji mogućnost da radite na tome više od ta 4 sata.

Kako dugoročno nezaposleno odraditi 8 sati dnevno? Jednostavno, radom na sebi! Pri tome mislim na rad na svojoj profesionalnoj strani što uključuje brojne aktivnosti: učenje stranog jezika ili kompjuterskog programa, praćenje novosti iz vašega strukovnog područja, čitanje stručne literature ili pak organizacija simulacije intervjua s nekoliko prijatelja. Ovu listu sigurno sami možete proširiti. Kvalitetne edukacije su obično preskupe (čak i uz popust za nezaposlene), ali unatoč tome ne treba odmah odustati. Na internetu se besplatno može pronaći stvarno svašta, a i lokalna knjižnica može biti dobar izvor informacija. Koju god aktivnost odabrali, povećat će se vaša zapošljivost, a i osjećat ćete se bolje.

Da se razumijemo, nisam ja neki uzor po tom pitanju. Kad sam početkom ove godine završila s jednim honorarnim poslom, prijatelj mi je rekao: „E sad ti je novi posao traženje posla, od 9 do 5!“. Odgovorila sam mu da sam sigurna da bih ga duplo brže našla da tražim 8 sati, za razliku od tih 4 što mi je bila uobičajena praksa. Jednostavno je lakše naći izgovore za održavanje uobičajene razine traženja i popuniti vrijeme u danu s nekim drugim aktivnostima. Ja tada nisam poslušala savjet, a vi budite pametniji od mene ;)!

P.S. Ispričavam se što dugo nisam stavila novi post, bila sam zaposlena 🙂 na jednom projektu… više o tome nekom drugom prilikom.

Oglasi
Kategorije:Uncategorized
  1. Ožujak 2, 2013 u 3:51 am

    For most up-to-date news you have to pay a visit
    the web and on the web I found this site as a best website for hottest updates.

  1. Studeni 11, 2014 u 9:23 pm
  2. Studeni 11, 2014 u 7:04 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s